Ihmeelliset elimet

Olet saanut syntymälahjana juuri sinulle tehdyn kehon. Sen sisällä olevat elimet palvelevat sinua iloisesti kaiken aikaa. Pidä hyvää huolta näistä ystävistäsi.

VIRTSAJÄRJESTELMÄ

Tiedätkö missä pissaa tehdään? Kun laitat kätesi vyötärölle niin, että peukalot ovat selkäpuolella, ne osuvat juuri niihin kohtiin, missä munuaisesi ovat. Munuaisissa on miljoonia pissaa tekeviä laitteita. Ne ovat kuin lankakeriä, jotka ottavat verestä haitallisia aineita ja vettä ja tekevät niistä pissaa. Valmis pissa kulkee letkuja (virtsanjohtimia) pitkin säiliöön (virtsarakkoon). Virtsarakko on kuin tyhjä ilmapallo. Pissaamisen jälkeen se alkaa hiljalleen taas täyttyä. Kun rakossa on mukillinen pissaa, alat tuntea pissahätää. Sitten vaan annat lihaksille luvan rentoutua ja aaah! Pissa alkaa virrata pönttöön!

Pidä huolta:
Pissan tekeminen on munuaisten lempihommaa, kunhan vettä on riittävästi eikä myrkkyjä ei ole liikaa. Aamulla munuaiset huutavat saadakseen huuhteluvettä ja päästäkseen töihin. Juo siis heti herättyäsi lasillinen vettä. Juo vettä myös aina ruokaväleillä, mutta vain niukasti aterioilla. Näin ruoassa olevat ravintoaineet eivät huuhtoudu hukkaan.

Tavallisesti pissalla käyminen on mukavaa, mutta jos virtsajärjestelmässäsi on bakteeritulehdus, pissaaminen alkaakin kirvellä. Silloin on huuhdottava bakteerit pois juomalla paljon vettä. Myös kuumeessa tai mahataudissa tarvitset tavallistakin enemmän nestettä.

 

VERENKIERTOJÄRJESTELMÄ (sydän ja suonet)

Mikä se on, joka jyskyttää sisälläsi yötä päivää ja sanoo pum-tsi, pum-tsi? Rinnassasi hiukan vasemmalla puolella on nyrkkisi kokoinen lihas nimeltään sydän. Pane kätesi vuorotellen nyrkkiin ja auki. Siihen tapaan sydän toimii. Se vuoroin täyttyy verellä ja työntää veren letkuja (verisuonia) pitkin eteenpäin. Jos olet nähnyt, miten joku pumppu toimii, osaat olla ylpeä sydämesi kahdesta pumpusta: toinen lähettää kaikkialle ruumiiseesi puhdasta verta, jossa on happea ja ravintoa. Toinen pumppu kerää käytetyn veren keuhkoihin puhdistettavaksi.

Pidä huolta:
Sydän nauttii, kun juoksentelet tai ponnistelet hyvällä mielellä. Näin sydän vahvistuu ja pysyy hyvässä kunnossa. Stressistä ja paniikista se uupuu. Muista siis välillä levätä ja nukkua riittävästi. Vääränlainen ravinto kerää mömmöä ja karstaa verisuoniin ja aiheuttaa sairauksia. Syö runsaasti kasviksia ja vältä huonoja rasvoja, sokerituotteita ja valkoista vehnää, riisiä ja pastaa.

 

 

RUOANSULATUSJÄRJESTELMÄ

Nälkäisenä ei jaksa mitään. Oikea ruoka antaa energiaa, auttaa kasvamaan ja pitää terveenä. Tämä koneisto siis muuttaa lautasen sisällön polttoaineeksi. Ja näin se tapahtuu:
Suussa ruoka pureskellaan syljen kanssa nieltäviksi palleroiksi. Sylki alkaa heti irrotella ruoasta ravinteita. Pallerot kulkevat sitten yli 20 senttiä pitkää ruokatorvea pitkin mahaan.

Maha on J:n muotoinen pussi, joka toimii kuin tehosekoitin: Se pilkkoo ruokapallerot yhä hienommaksi mössöksi ja lisää siihen erilaisia ruoansulatusnesteitä. Kun ateria on muuttunut tasaiseksi velliksi, se siirtyy ohutsuoleen.

Ohutsuoli on koululaisellakin jo lähes 6 metriä pitkä laskostettu letku mahan alapuolella. Jos pistät keittoa siivilään, ymmärrät mitä ohutsuolessa tapahtuu: vesi virtaa alla olevaan astiaan ja mömmö jää siivilään. Kun ruokavelli kulkee ohutsuolessa, siitä erotellaan ravinteet elimistön käyttöön: rasvat, proteiinit, hiilihydraatit, vitamiinit, kivennäisaineet jne. Apulaisina ohutsuolella ovat kaverit haima ja maksa, jotka antavat itse tekemänsä ruoansulatusnesteet suolen avuksi.

Ohutsuoli viimeistään huomaa, oletko syönyt roskaruokaa vai ravintotiheää ruokaa, josta saa hyvälaatuisia rasvoja, proteiinia, vitamiineja ja muita suojatekijöitä. Nämä arvokkaat terveysaineet imeytyvät ohutsuolesta vereen. Ennen kuin tämä ravinteikas veri lähetetään kaikkialle elimistöön, se täytyy tarkastaa maksassa.

Maksa on pesäpalloräpylän kokoinen lätkä suolistosi päällä. Sillä paljon tehtäviä ja siksi se onkin suurin elimesi. Maksa tarkastaa onko vereesi päässyt haitallisia aineita. Myrkkyjä voi tulla lisäaineista, ruoanvalmistuksesta tai ruoansulatuksesta tai lääkkeiden, tupakan ja alkoholin myrkyistä. Maksa yrittää poistaa myrkyt pissaan tai kakkaan. Maksa yrittää haiman kanssa pitää verensokerin ja jaksamisesi tasaisena.  Jos vaikka syöt aterialla paljon makeaa, maksa pistää ylimääräisen sokerin varastorasvaksi vyötärölle tai sisäelinten ympärille. Näin sinä selviäisit vararavinnollasi nälänhädässä. Jos nälänhätää ei kuitenkaan tule, saatat ruveta lihomaan.

Haima on pitkulainen litteä rauhanen mahalaukun takana. Se valmistaa insuliinia, jolla verensokeria säännöstellään. Kun syöt omenan sen sokerit vapautuvat niin hitaasti, että haima selviytyy verensokerin tasaisena pitämisestä yleensä hyvin. Omenan kuidut nimittäin hidastavat sokerin imeytymistä. Jos juot omenamehua tai omenalimua tyhjään vatsaan, verensokerisi voisi lisääntyä huimaa vauhtia. Niinpä haima lähettää kauhuissaan ison määrän insuliinia avuksi. Siitä seuraa, että hetken päästä tunnet olosi uupuneeksi ja luulet, että tarvitset uuden annoksen sokeria virkistyäksesi. Näin haima voi joutua ylitöihin ja lopulta sairastua. Syö siis haimankin vuoksi ruokasi pääosin sellaisena kuin se kasvaa. Muistatko vielä, että ohutsuoli toimii kuin siivilä. Kun ravinteet ja nesteet on ohutsuolesta imeytetty verenkiertoon, siivilään jäävä massa siirtyy paksusuoleen.

Paksusuoli on kuin bakteerien eläintarha, jossa vilisee kesyjä ja vaarallisia eläimiä. Jos eläintarhaa ei hoideta, petoeläimet syövät muut lajit sukupuuttoon. Myös suolisto tarvitsee oikeaa huoltoa. Ravintotiheä kasvisruokavalio sopii hyville bakteereille. Se tuo paljon kuitua, joka siivoaa suolta ja elättää kilttejä bakteereja. Se osa ruoasta, mitä ruumis ei tarvitse poistuu siis kakkana tai pissana. Kun ruoassa on hyviä kuituja kakkaaminen on helppoa ja kakka pysyy pehmeänä.

Kun suoliston bakteerit voivat hyvin, suolen pinnat pysyvät terveinä. Rikkoutuneesta pinnasta bakteerit voisivat karata kudoksiin ja aiheuttaa tulehdusta ja tauteja. Näin terve suolisto puolustaa meitä sekä ripulitaudeilta että monilta vakavilta sairauksilta.

 

Pidä huolta:
• Syö runsaasti ravintotiheää kasvisruokaa
• Pidä hyvä ateriarytmi, vältä välipaloja, näin edellinen työ on saatu valmiiksi
• Älä syö isoa ateriaa juuri ennen urheilusuoritusta tai heti sen jälkeen.
• Rauhoitu ruokapöydässä. Pureskele ruokasi kunnolla.
• Syö harvoin: pitkälle käsiteltyä, rasvaista tai käristettyä ruokaa (hampurilaiset, sipsit yms.) tai karkkia, keksejä ja kakkuja.
• Juo vettä aamulla ja ruokaväleillä, vältä limuja ja makeita mehuja.
• Älä ryhdy tupakoimaan.

 

HENGITYSJÄRJESTELMÄ

Hengittäminen on helppoa, kunhan kaikki on kunnossa. Mutta entäpä jos on paha flunssa tai vaikka astma? Kun hengität syvään, huomaat, miten ilma kulkee nenän ja suun kautta keuhkoputkea pitkin alas ja rintakehäsi laajenee.

Keuhkot sijaitsevat näppärästi sydämen molemmin puolin. Kylkiluut muodostavat korin eli rintakehän keuhkojen ja sydämen suojaksi. Keuhkot ovat rakenteeltaan kuin marjapensas: keuhkoputki nimittäin haarautuu yhä pienemmiksi oksiksi ja jokaisen oksan päässä on pieni rakkula. Nämä 600 miljoonaa pientä rakkulaa nappaavat ilmasta happea ja poistavat hiilidioksidia ilmaan.

Kun huoneessa on ollut paljon ihmisiä, sinne on kertynyt hengitysilmasta hiilidioksidia. Siksi se tuntuu tunkkaiselta ja tekee mieli avata ikkuna! Keuhkoille onkin tärkeää, että liikumme paljon raittiissa ilmassa. Näin saamme paljon happea, joka pitää meidät ja solumme virkeinä.

Pidä huolta:
Älä istu pitkiä aikoja paikoillasi. Kun menet ulos, liiku ja hengitä syvään, näin keuhkosi puhdistuvat hiilidioksidista. Älä oleile huoneissa, joissa on tupakansavua, maalin, liiman tai muovin hajua. Myrkyt voivat päästä elimistöön myös ilman kautta. Päätä ettet rupea koskaan tupakoimaan!

 

Teksti: Ritva Kuusisto

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.