Hyvinvointia työssä: floristi Petra

Työ on yksi merkittävimpiä ihmisen kokonaisvaltaista terveyttä ja hyvinvointia tukevia ja ylläpitäviä tekijöitä. Työssä voi parhaimmillaan haastaa itseään ja kehittyä jatkuvasti.  Monet alat ja ammatit ovat myös tekemisissä hyvinvoinnin tai terveyden kanssa. Tässä sarjassa tutustumme erilaisiin työnkuviin. Ensimmäinen haastateltava löytyy kukkakaupasta. Mitä kuuluu Petran, tuoreen floristin työpäivään?

Kerro hieman itsestäsi:

Olen Petra, 30+ vuotias floristi, perheeseemme kuuluu puolisoni Juuson lisäksi pian viisivuotias Joonatan ja koirat Kisu ja Saastamoinen. Asumme punaisessa mökissä Mäntsälässä.

Miten päädyit kukkakauppiaaksi?

Opiskelin floristiksi samalla kun olin töissä kukkakaupassa, joten minulla ei ollut mitään ruusunpunaisia laseja silmillä kun valmistuin. Aiemmin opiskelin puutarha-alaa yliopistossa.

Millaista floristin työ on? Mitä työpäivään kuuluu?

Työ on melko raskasta. Kuormapäivinä käsitellään ja puhdistetaan satoja kukkia maljakoihin. Kädet on täynnä ruusunpiikkejä ja kuivuvat helposti jatkuvasta vedessä likoamisesta. Työtä tehdään puukko kädessä ja sen huomaa iltaisin käsiä rasvatessa. Maljakoita, kylmiöitä ja lattioita pestään. Kukkia kastellaan, siistitään, istutetaan, koristellaan ja työ keskeytetään aina heti kun asiakas astuu ovesta sisään. Asiakas palvellaan ja sitten kerätään ajatukset ja palataan keskenjääneeseen työhön.

Millaista on asiakastyö pahimmillaan ja parhaimmillaan?

Välillä asiakas on hankala eikä tiedä mitä haluaa, tai tietää vain mitä ei halua! Silloin hymy huulilla palveleminen on vaikeaa. Toisinaan asiakas tietää liiankin hyvin mitä haluaa, eikä kuitenkaa ole tyytyväinen lopputulokseen. Kamalin palaute tehdystä työstä on ”Ihan kiva”, ”nojoo” tai ”kyllä se kelpaa”. Silloin tekee mieli huutaa ja repiä hiuksia. 🙂 Onneksi suurin osa asiakkaista on aidosti iloisia, tyytyväisiä ja suorastaan haltioissaan siitä, mitä hänen valitsemistaan kukista on mahdollista saada aikaiseksi.

Mitä asioita olet havainnut kukkakaupan asiakkaista? Mitä kasvien ja kukkien kauneus ihmisille merkitsee?

Tässä työssä tapaa hyvin harvoin ihmisiä, joille kukat eivät olisi jollain tapaa merkityksellisiä. Koskaan ei ole tullut vastaan ihmistä, joka ei ollenkaan pitäisi kukista. Saan työskennellä siis hyvässä seurassa.

Ihmiset arvostavat kauniita asioita, varsinkin kukkia, mutteivat juurikaan itseään. Toiselle voidaan ostaa lahjaksi vaikka 50 euron kukkakimppu, mutta itselleen ihmiset eivät raaski ostaa juuri mitään. Välillä käy asiakkaita, jotka ostavat viikonlopun piristykseksi tai siivouspäivän kunniaksi tulpaaneita tai muutaman neilikan, mutta kotikukkiin ei juurikaan tuhlata. Toisaalta, eihän kukkia tarvitse olla paljon, että niistä voi nauttia ja koristella kotia. Hyvin usein asiakkaiden ostaessa lahjakukkia he katselevat samalla itselleen jotain, jotka jäävät kuitenkin ostamatta.

Joskus ihmiset varaavat ostoksille enemmän aikaa ja jäävät hetkeksi kiertelemään ja katselemaan ihan vaan nautiskellakseen. Olenkin joskus toivottanut asiakkaan tervetulleeksi uudelleen ilmaiseen väriterapiaan!

Kukat ovat ihmisille ylellisyystuotteita, joten jos rahat ovat tiukilla, tulevat kukat tärkeysjärjestyksessä viimeisenä. Sen huomaa tässä taloustilanteessa. Onneksi kaikki kauniit asiat eivät vaadi rahaa, eikä kukkien ihailemisesta peritä maksua kukkakaupassa, ainakaan vielä. 🙂

Miksi viidyt floristin työssä ? Mitkä asiat työssäsi lisäävät omaa hyvinvointiasi?

Minulle tämä työ sopii erityisen hyvin, koska se koostuu projekteista. Projekti voi olla 10 minuutin kukkakimppu, 40 minuuttia kestävä surulaitesidonta tai 1,5 tunnin hääkimppu. Kun työ on valmis, saa sen laskea käsistään ja siirtyä seuraavaan. Jokainen työ on jollain lailla ainutkertainen ja siihen saa purkaa omaa luovuuttaan, mutta koska prosessi on lyhytkestoinen, se ei ehdi muuttua kuluttavaksi. Floristin työstä 80% on kaikkea muuta kun varsinaista luovaa työtä, mutta se 20% korvaa kaiken vaivan!

Kukkiin suhtautuminen on muuttunut vuosien varrella. Nyt kun kukkia on hypistellyt, putsannut, sitonut ja heittänyt roskiin satoja kiloja, ei niistä enää jaksa seota joka päivä. Paitsi tietysti jaloleinikistä, unikoista, kruunuvuokoista, helmilijoista, kirsikanoksista, tähdikeistä, tähtiputkista, vahakukista, tulppaaneista, narsisseista, soilikeista ja sensellaisista.

Parasta tietysti on se kun voi ottaa töitä kotiin. <3

Kiitos haastattelusta!

kukka

Jos sinä haluaisit kertoa ammatistasi ja sen merkityksestä omaan ja toisten hyvinvointiin, ota yhteyttä sähköpostilla etra (at) etraliitto.fi ja kerro oma tarinasi työhyvinvoinnistasi!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.