Lasten terveys rakentuu ravinnosta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisi raskaanaolevien ja imettävien sekä lasten uudet ravitsemussuositukset helmikuun alussa 2016. Suositukset ottavat nyt huomioon eri kulttuurien ravitsemustavat sekä esimerkiksi vegaaniruokavalion.

Lapsiperheille on ensimmäisenä määritelty uudet ravitsemussuositukset. Niissä suositaan niin määrällisesti kuin laadullisestikin kasvispohjaisia ruokavalintoja. Kasvikunnan tuotteilla lisätään ravintoainetiheyttä ja vähennetään energiatiheyttä. Enenevässä määrin suositaan kasvikunnan proteiineja eläinperäisten proteiinien sijaan tai rinnalla. Kasviperäisellä rasvalla korvataan maito- tai lihaperäistä rasvaa. Punainen liha ja lihajalosteet, sokeri ja valkoiset leivonnaiset ohjeistetaan vain satunnaiseen käyttöön.

Ruokailu on aina myös osa kuttuuria ja yhteenkuuluvuutta. Siksi ruokakasvatus, ateriarytmi ja yhdessä syöminen ovat keskeisenä ohjeistuksessa. Ensi kertaa suosituksissa huomioidaan myös monikulttuurisuus ja vegaaniruokavalio.

Lue julkaisu (pdf-dokumentti)

Vastaa